Markteffect is ontstaan in Eindhoven, zo’n 13 jaar geleden, in de schoolbanken. Die oorsprong zie je steeds terug, als een bindmiddel van de activiteiten. Het bureau organiseert jaarlijks een groot onderwijscongres, onderhoudt nauwe banden met allerlei opleidingen, organiseert kennissessies, en bouwt gestaag aan kennis over jongeren, zoals de kids van Gen Z. Die gerichtheid op jongeren heeft iets veroorzaakt in het dna van Markteffect. Laten we het jeugdig elan noemen. Zijn de activiteiten daardoor onbezonnen of nog niet doorontwikkeld? Allerminst. Het bureau heeft zich zo langzamerhand neergezet als een all-rounder, een bureau dat marketing, communicatie en strategie begrijpt, en ondersteunt met onderzoek en data. Daar stopt de ambitie niet. Wat dat betreft voelen ze zich waarschijnlijk beter thuis in de spits van PSV (waar ze ook voor werken) dan in de achterhoede. En lukt het niet om op het veld te winnen, dan gaan de ondernemende types wel richting Amsterdam om daar school te maken. Zo werden Direct Research en Team Vier overgenomen, naast bedrijven als Sherloq en Dynamic Concepts. Waar moet dat heen? Zo te zien naar eenheid in verscheidenheid die – zoals ze zelf voor ogen hebben - technologie, insights, datamanagement, UX, strategisch advies én, jazeker, traditioneel onderzoek aan elkaar knoopt.
Hette Spoelstra heeft de jury meegenomen in zijn verhaal waar hij Maizena gebruikte als metafoor om zichzelf te presenteren. Hij ziet zichzelf als verbinder op vele vlakken, op de eerste plaats als verbinder tussen mensen. Hij inspireert collega’s, is een vraagbaak voor iedereen en biedt ze een veilige haven om te experimenteren. ‘’Er mag ook wel eens een fout worden gemaakt, juist dan kom je verder!’’ is zijn motto. En dit alles gaat gepaard met de nodige humor. Daarnaast is hij verbinder van onderzoeksmethoden en databronnen. Hette heeft op meerdere projecten innovatieve en originele oplossingen geboden door de koppeling te maken tussen surveyonderzoek en andere databronnen om te komen tot nog betere insights. Hij is bepaald niet bang om nieuwe dingen te proberen. Hij heeft een enorme drive om zichzelf te blijven vernieuwen en te ontwikkelen. Hette heeft binnen Ipsos een vrije rol waar hij op een prachtige manier invulling aan geeft. De vergelijking met Maizena gaat functioneel misschien op, maar de toch wat saaie uitstraling van Maizena past hem totaal niet: De jury ziet in Hette een inspirator voor alle mensen die werkzaam zijn in ons vak.
Dennis Hoogervorst is een bevlogen, authentieke insights professional die zich al jarenlang meer dan staande houdt binnen de dynamische marketing omgeving van Sanoma (nu DPG Media). Hij kent de traditionele onderzoeksmethoden en -technieken maar past ook actief nieuwe technologieën toe zoals VR, AI, Neuroscience. Dennis werkt intensief samen met bureaus en daagt ze uit de lat hoog te leggen, niet alleen qua methodologie maar ook qua vertaling naar praktische bruikbaarheid en toepasbaarheid voor de business praktijk. Door veelvuldig over zijn onderzoeksprojecten te spreken en te publiceren draagt Dennis continu bij aan professionele ontwikkeling en impact van het vak, ook buiten DPG. De jury is onder de indruk van zijn kennis en kunde om via verschillende innovatieve methoden en technieken grotere abstracte vraagstukken te vertalen in concrete inzichten in de praktijk.
Maron van der Krieken presenteerde zichzelf aan de jury als een nieuwsgierige, proactieve, open en oplossingsgerichte onderzoeker: ‘er is een oplossing voor welk probleem dan ook’. Ze is nog maar vier jaar bezig in het vak, maar valt vooral op door haar zelfverzekerde en rustige presentatie en sterke en krachtige persoonlijkheid. Iemand die je zo kunt laten presenteren voor directeuren. Dat doet ze dan ook regelmatig voor haar twee grote key accounts waarvoor ze verantwoordelijk is. In een hele korte tijd heeft ze bewezen dat ze niet alleen een goede onderzoeker is, maar ook een goede teammanager. Het ‘empoweren’ en ‘enablen’ van haar twee teams staat daarbij centraal. Ze is daarbij kritisch op haar eigen aanpak en probeert die continu te verbeteren. Maar ook buiten haar eigen teams draagt ze haar steentje bij om het werkleven van collega’s binnen Kantar leuker, efficiënter én creatiever te maken. Vooral de open en creatieve manieren waarop Maron de samenwerking opzoekt met klanten en collega’s vielen op. We zijn benieuwd waar de steile leercurve van Maron haar nog verder gaat brengen in het vak.
Erik Driessen verraste de jury met een frisse en creatieve manier om met sentimentdata het werk van een van zijn favoriete muzikanten, aviici, te vertalen naar visuele kunst op een manier waar Clever Franke jaloers op zou kunnen zijn. Dit inspirerende verhaal weet hij op een enthousiaste manier over te brengen wat het vakgebied leuker en toegankelijker maakt. Het is dan ook niet voor niets dat Erik tijdens de Superweek 2019 de Silver Punchcard met deze case in de wacht sleepte. Sowieso is Erik een graag geziene gast met optredens bij onder andere Measurecamp en Digital Analytics Powerhour. Gelukkig is het niet alleen showmanship bij Erik, de liefde voor analytics zit diep bij hem. Erik heeft laten zien een perfecte sparringpartner te zijn voor zowel vakinhoudelijke discussies over hoe je je analytics implementatie kunt customizen als discussies over hoe analytics professionals kunnen samen werken met andere disciplines om meer te bereiken. Erik schrijft hierover ook in zijn blogs en is hiermee een aanwinst voor het vakgebied. Wat Erik enorm siert en de jury erg waardeerde, is dat hij niet simpelweg alles meet wat gemeten kan worden. Hij maakt weloverwogen keuzes waarbij hij zich afvraagt of je vanuit ethisch oogpunt sommige elementen wel zou moeten meten. Hiermee is hij een voorbeeld voor het vakgebied. Ook zijn coachende rol bij zijn werkgever werd gewaardeerd door de jury. Erik gaf aan zelf een enorme ontwikkeling te hebben doorgemaakt en helpt nieuwelingen in het vakgebied op weg om tot een hoger niveau te komen. De jury hoopt dat Erik hen ook heeft geïnspireerd om creatief met data om te gaan en dat we in de toekomst daarvan kunnen genieten.
Stefan Stremersch is een zeer gewaardeerde wetenschapper met een zeer indrukwekkende reeks van publicaties op het gebied van de marketing van nieuwe producten. Zijn artikelen zijn verschenen in de meest toonaangevende marketing journals, zoals journal of marketing research, journal of marketing en marketing science. Stefan heeft ook diverse, prestigieuze awards gewonnen met zijn werk op het gebied van innovatie, zoals de Harold H. Maynard award, de IJRM best paper award en de ERIM Top Academic Article Award. Daarnaast is hij in 2018 ook gekozen als EMAC Fellow op basis van zijn toonaangevende prestaties en zijn leidende rol in de wetenschap. Naast zijn academische werkzaamheden is Stefan ook oprichter en partner van het MTI (The Marketing, Technology, and Innovation Institute). Via dit instituut is Stefan actief om zijn academische kennis op het gebied van innovatie toe te passen op casussen van grote, bekende bedrijven zoals Air France-KLM, Merck en Michelin, waarmee hij een sterke brug vormt tussen wetenschap en praktijk.
Kabelweg 57
1014 BA Amsterdam
(+31) 020 - 58 10 710