Insights Scientist van het jaar 2022


Omdat de wereld van de wetenschap volop in beweging is, heeft de MOA de wetenschapsprijs geactualiseerd en een nieuwe naam gegeven. De jury heeft voor 2022 een speciaal topic vastgesteld: Customer Experience Management in the Digital Age. Lees er hier alles over.

De keuze van de jury is gebasseerd op de volgende vier criteria:

  1. Vernieuwend, innovatief;
  2. Praktische relevantie;
  3. Leesbaarheid;
  4. Competente methodologie: probleemstelling, methode, literatuur, analyse, conclusies en compleetheid.
Mirella Kleijnen

Mirella Kleijnen - Vrije Universiteit Amsterdam - Mirella is Hoogleraar Customer Experience Management aan de School of Business and Economics, Vrije Universiteit Amsterdam. Al bijna 20 jaar houdt Mirella zich bezig met onderzoek op het snijvlak van technologie en customer experience. Zij heeft dan ook diverse publicaties op dit vakgebied in toonaangevende, wetenschappelijke tijdschriften, zoals de Journal of the Academy of Marketing Science, Journal of Interactive Marketing en Industrial Marketing Management. Voor deze publicaties heeft Mirella diverse awards ontvangen. Ook heeft zij zich in de afgelopen twee jaar actief beziggehouden met de digitalisering van het onderwijs aan de VU en kreeg ze, wegens haar grote rol hierin, uitnodigingen van diverse Europese universiteiten om hen te adviseren hoe de digitalisering vorm te geven. Mirella slaat ook een belangrijke brug tussen wetenschap en praktijk door seminars te organiseren en podcasts te ontwikkelen over customer experience management voor organisaties als ABN AMRO, Delta Lloyd, EY, KPN, Nationale Nederlanden, SAP en het Rijksmuseum.

Evert de Haan

Evert de Haan - Rijksuniversiteit Groningen - Evert is Universitair Docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij is cum laude gepromoveerd op het onderwerp “Customer experience en de (online) customer journey” en zijn proefschrift heeft de “Best PhD Thesis Award 2016” gewonnen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Evert heeft al diverse artikelen gepubliceerd in top marketing tijdschriften, zoals de Journal of Marketing en de International Journal of Research in Marketing. Momenteel houdt hij zich bezig met onderzoek naar de impact van ad blockers, het meten van customer experience management via reacties op sociale media. Ook doet hij onderzoek op basis van tekst- en stemanalyses. Verder is hij voorzitter van de European Marketing Academy Special Interest Group “Digitale Marketing.” In zijn onderzoek werkt Evert veel samen met bedrijven, zoals Wehkamp, ING, KLM en de Staatsloterij en richt zich dan op praktisch toepasbare onderwerpen zoals het meten en monitoren van online customer experience. Hij is ook veelvuldig in de media zichtbaar (BNR, TROS Radar, Volkskrant).

Anne Klesse

Anne-Kathrin Klesse - Erasmus Universiteit Rotterdam - Anne is Universitair Hoofddocent Marketing aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit). In haar onderzoek richt Anne zich vooral op beslissingsprocessen van consumenten en op de vraag hoe consumenten reageren op het gebruik van nieuwe technologieën door ondernemingen om de digitale ervaring van consumenten te vergroten. Ze heeft bijvoorbeeld onderzocht wat de impact is van de mogelijkheid om producten online te personaliseren op de houding van de consument ten aanzien van het product. Daarnaast doet Anne onderzoek naar de reactie van consumenten op voice interfaces, zoals Siri, en op adviezen gebaseerd op AI-algoritmes. Haar onderzoeken zijn gepubliceerd in toonaangevende, wetenschappelijke marketingtijdschriften, zoals de Journal of Marketing, de Journal of Marketing Research en de Journal of Consumer Research. Om de resultaten van haar onderzoek te verspreiden onder een breder publiek, maakt ze regelmatig video’s die te zien zijn op de RSM Discovery website. Mede hierdoor heeft ze de uit het ‘KNAW Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door Wetenschappers 2021’ een stimuleringsprijs ontvangen.