Insights Scientist van het jaar 2021


Omdat de wereld van de wetenschap volop in beweging is, heeft de MOA de wetenschapsprijs geactualiseerd en een nieuwe naam gegeven. De jury heeft voor 2021 een speciaal topic vastgesteld: Tools for Capturing Information to Improve Business Insights. Lees hier alles over.

De keuze van de jury is gebasseerd op de volgende vier criteria:

  1. Vernieuwend, innovatief;
  2. Praktische relevantie;
  3. Leesbaarheid;
  4. Competente methodologie: probleemstelling, methode, literatuur, analyse, conclusies en compleetheid.
Ale
Maarten

Ale Smidts & Maarten Boksem - Erasmus Universiteit Rotterdam - Ale is Professor Marketing Research en directeur van het Erasmus Center for Neuroeconomics. Maarten is Associate Professor Marketing Management. Beiden zijn verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit). Ale en Maarten zijn als onderzoeksteam genomineerd, omdat zij al jaren succesvol samenwerken op het interdisciplinaire vakgebied Neuromarketing. In hun onderzoek maken Ale en Maarten gebruik van zowel EEG (elektro-encefalografie) als fMRI (functional magnetic resonance imaging) technieken om het gedrag van consumenten beter te begrijpen en te voorspellen. Breindata wordt daarbij geanalyseerd met behulp van Machine Learning. Ale was in 2002 een internationale pionier op het gebied van neuromarketing en heeft sindsdien een grote onderzoeksgroep opgebouwd, waarbij Maarten sinds 2011 is aangesloten. Via de samenwerking met neuromarketingbedrijf Alpha One slaan Ale en Maarten een belangrijke brug tussen praktijk en wetenschap. Ze hebben veel gezamenlijke publicaties in toonaangevende tijdschriften zowel in marketing als in neuroscience. Voor hun artikel samen met Chan wonnen ze de ERIM Top Article Award 2019.

Brahim

Brahim Zarouali - Universiteit van Amsterdam - Brahim is Assistant Professor in Persuasion and New Media Technologies aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het onderzoeksinstituut Information, Communication & the Data Society. In zijn nog korte wetenschappelijke loopbaan heeft Brahim al zeer veel internationale publicaties gerealiseerd. In zijn onderzoek richt hij zich, onder andere, op het gebruik van algoritmen om persoonlijkheidsprofielen van social-media gebruikers vast te stellen door social media-tekstdata te analyseren. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om marketingcommunicatie (bijvoorbeeld wie krijgt welke politieke boodschap) effectief in te zetten. Hij slaat ook een goede brug tussen wetenschap en praktijk door zijn onderzoek in vele mediakanalen (nieuwssites, podcasts, etc.) voor het voetlicht te brengen en door samen te werken met bedrijven, zoals Textgain, een bedrijf dat AI-oplossingen aanbiedt op sociale media. Brahim heeft voor zijn onderzoeken al diverse awards gewonnen, waaronder de Top Dissertation Award van de International Communication Association.

Jaap

Jaap Wieringa - Universiteit van Groningen - Jaap is Professor Research Methods in Business aan de Universiteit van Groningen en zet zich in voor het ontwikkelen en toepassen van nieuwe methoden voor het verkrijgen van klantinzichten. Recentelijk heeft hij met collega’s enkele artikelen gepubliceerd in toptijdschriften in marketing en business, die oplossingen aandragen voor de spanning die ontstaat tussen effectieve marketing analytics en bezorgdheid over privacy. Momenteel werkt hij ook samen met collega’s aan een nieuwe editie van het boek “Creating Value with Big Data Analytics.” Jaap vervult ook een belangrijke brugfunctie tussen wetenschap en praktijk. In zijn functie als onderzoeksdirecteur van het RUG Customer Insights Center (CIC) deelt hij zijn kennis over Big Data en Machine Learning met bedrijven die bij het CIC zijn aangesloten door middel van bijdragen aan seminars en rapporten. Daarnaast is Jaap al 12 jaar lang kerndocent van de opleiding “De impactvolle marketing analist” waarin data-analisten uit de praktijk worden getraind in methoden voor het verkrijgen van klantinzichten.