Marketing Research & Analytics Bureau van het jaar 2020


Bureau van het jaar…. het is een begeerde titel, niet alleen voor grote gevestigde bureaus, maar ook voor minder grote en runners-up. De omvang maakt niet uit, wel of je het afgelopen jaar iets hebt laten zien in het vakgebied, een bijzondere prestatie hebt geleverd, visie toont. Of je nou alle facetten van het onderzoeksvak bestrijkt of juist uitblinkt in een specifieke aanpak of methode, wat telt is of je bouwt aan kennis en inzicht, opdrachtgevers vooruithelpt en waarde toevoegt. De jury moest kiezen uit een eerste selectie van 15 bureaus die waren voorgedragen door opdrachtgevers. De 15 kregen een vragenlijst voorgelegd over innovatie, groei, visie, resultaten en visie op trends. En drie haalden de nominatie.

Ipsos | Bij elke nieuwe ronde van de MOAwards duikt er wel een bureau op dat je allang kent, dat door het leven gaat als gedegen, ja, zelfs als ‘old school’, maar dat nu plotseling een nieuw gezicht laat zien. Ipsos is er zo een. Het bureau heeft weer een eigentijdse uitstraling en is klaar voor de klantvragen van morgen. Dat doe je niet alleen door actuele tools en methodes aan te bieden maar ook door medewerkers om je heen te verzamelen die de tools perfect beheersen en de vernieuwing belichamen. Ze worden hogelijk gewaardeerd, zo blijkt uit testimonials. De integratie van bedrijfsonderdelen heeft zijn vruchten afgeworpen, en daar profiteren klanten van. Opdrachten voor Schiphol, Post NL en McDonalds tonen een staalkaart van de mogelijkheden. Gedreven door een taakopvatting die Ipsos zelf omschrijft als ‘door middel van geavanceerde data-analytics de klant helpen investeringen in human data om te zetten in waarde’.

Neurensics | Neurensics heeft sinds jaar en dag een hoge notering in de boordelingslijst van de jury. Niet zo vreemd, want het bureau stond aan de basis van neuro-onderzoek in Nederland. Alles met als doel om traditionele onderzoeksdata te verrijken met inzichten uit onbewuste processen. Maar die moet je wel betrouwbaar kunnen meten, en Neurensics kan dat. Ze timmeren ermee aan de weg en doen dat met succes. Maar hun wetenschap leunt allerminst achterover, de ontwikkeling gaat door (en de marketing ook), maar de essentie is dat ze hun specialisme blijven verfijnen en steeds nieuwe toepassingen vinden. Zo is er nu fNIRS, een nieuwe methode om op locatie en met bewegingsvrijheid signalen te meten die koopintentie voorspellen. Innovatie leidt tot nieuwe producten, zoals Neurobranding en Neuropricing. Neurensics denkt ook aan de lange termijn, met als streven de dieper gelegen, moeilijk onder woorden te brengen drijfveren en emoties van de consumenten te leren kennen.

Markteffect | Een enthousiaste runner-up uit het technologische hart van Nederland, Eindhoven. Markteffect, ontstaan in de schoolbanken, heeft de band met onderwijs nooit losgelaten. ‘Zo houd je verbinding met de nieuwe generaties’. Zo’n nieuwe generatie is Gen Z waar Markteffect veel onderzoek onder doet, wat weer ten goede komt van het onderwijs. Afgelopen jaren organiseerden ze het grootste onderwijscongres van Nederland. Maar daarmee houdt verhaal niet op. Het is een breed georiënteerd bureau, met veel drive en forse groei (getuige de verovering van Direct Research en Dynamic Concepts Consultancy en de samenwerking met Sherloq). Waar ze het meest trots op zijn? Op de eigen medewerkers, want zij vormen ‘de basis van alle successen’. Kijk je naar de toekomst dan ziet Markteffect dat we steeds beter menselijk gedrag leren begrijpen en zelfs kunnen voorspellen. ‘Goed marktonderzoek zal hierin de sleutel tot succes blijven’. ‘Goed marktonderzoek’, dat maakte Markteffect de derde genomineerde.