Insights Scientist van het jaar 2020


Omdat de wereld van de wetenschap volop in beweging is, heeft de MOA de wetenschapsprijs geactualiseerd en een nieuwe naam gegeven. De jury heeft voor 2020 een speciaal topic vastgesteld: Brilliant New Products: Consumer Match or Mismatch? Lees hier alles overOr read the English description here.

De keuze van de jury is gebasseerd op de volgende vier criteria:

  1. Vernieuwend, innovatief;
  2. Praktische relevantie;
  3. Leesbaarheid;
  4. Competente methodologie: probleemstelling, methode, literatuur, analyse, conclusies en compleetheid.

Stefan Stremersch - Erasmus Universiteit Rotterdam - Stefan is de Desiderius Erasmus Distinguished Professor of Economics en Professor of Marketing, beiden aan de Erasmus School of Economics, Erasmus Universiteit Rotterdam, en hij is Professor of Marketing aan de IESE Business School in Barcelona. Tevens is hij de wetenschappelijk directeur van het Eramus Healthcare Business Center en de Erasmus Center of Marketing and Innovation. Om een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk heeft Stefan het Marketing, Technology & Innovation Institute opgericht, waarin hij samenwerkt met multinationals, zoals Air-France KLM en Michelin. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op de ontwikkeling, lancering en diffusie van nieuwe producten en diensten en is gepubliceerd in toonaangevende internationale marketing tijdschriften, zoals Journal of Marketing, Journal of Marketing Research, Marketing Science en International Journal of Research in Marketing. Stefan heeft vele grants en awards gewonnen, waaronder de Jan-Benedicht Steenkamp Long Term Impact Award en recent de prestigieuze EMAC Distinguished Marketing Scholar Award.

Lenka van Riemsdijk - University of Applied Sciences Utrecht - Lenka is als onderzoeker verbonden aan het Research Centre for Innovation in Business and Communication, dat onderdeel is van de Faculty of Economics and Management, University of Applied Sciences Utrecht. Tevens is zij docent International Business Studies aan deze universiteit. Lenka is in 2019 gepromoveerd op het proefschrift “Making Animal Welfare Matter” waarin zij de consumentenkeuze voor diervriendelijke producten heeft bestudeerd. Zij doet dit vanuit een sociaal dilemma perspectief: mensen maximaleren liever hun eigen nut dan het nut van hun omgeving. De resultaten van haar onderzoek zijn onder andere gepubliceerd in de Journal of Consumer Affairs en de British Food Journal en zij niet alleen relevant voor het dierenwelzijn, maar kunnen ook fungeren als basis voor het succesvol op de markt brengen van vele, nieuwe maatschappelijk verantwoorde producten.

Jan Andre Millemann - Technische Universiteit Eindhoven - Jan Andre is als universitair docent Marketing en Innovatie verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij onder andere het vak “Selling New Products” doceert. Tevens is hij in de afgelopen jaren visiting scholar geweest bij diverse buitenlandse universiteiten, waaronder de University of Arizona en de St. Petersburg University. Jan is in 2019 summa cum laude gepromoveerd aan de Saarland University (Saarbrücken, Germany). In zijn proefschrift gaat hij in op de vraag waarom nieuwe producten en diensten falen, zelfs als ze superieure technologie bieden en het leven van consumenten kunnen verbeteren. Jan Andre heeft hiervoor verschillende onderzoeksmethoden gebruikt, waaronder functional magnetic resonance imaging (fMRI). Om de integratie tussen wetenschap en praktijk te bevorderen, heeft hij recent het bedrijf “Verokauf”, dat zich richt op de online verkopen van bestaande en nieuwe verzorgingsproducten, opgericht.