Marketing Research & Analytics Bureau van het jaar 2019


Bureau van het jaar…. het is een begeerde titel, niet alleen voor grote gevestigde bureaus, maar ook voor minder grote en runners-up. De omvang maakt niet uit, wel of je het afgelopen jaar iets hebt laten zien in het vakgebied, een bijzondere prestatie hebt geleverd, visie toont. Of je nou alle facetten van het onderzoeksvak bestrijkt of juist uitblinkt in een specifieke aanpak of methode, wat telt is of je bouwt aan kennis en inzicht, opdrachtgevers vooruithelpt en waarde toevoegt. De jury moest kiezen uit een eerste selectie van 15 bureaus die waren voorgedragen door opdrachtgevers. De 15 kregen een vragenlijst voorgelegd over innovatie, groei, visie, resultaten en visie op trends. En drie haalden de nominatie.

Delta Marktonderzoek Ze komen uit Den Haag, dus verwacht een koninklijke behandeling. Dat levert nieuwe opdrachtgevers en vaste klanten op. Die krijgen dan ook een royaal banket voorgeschoteld van human insights. Gedragspsychologie is de drijvende factor. Een schakel willen ze zijn, tussen theorie en praktijk. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in marketing en onderzoek. En die almaar uitdijende kennis zorgt voor opdrachtgevers die uitgebreid willen getuigen van hun waardering. Hoewel het een klein bureau is kunnen ze de groei op alle vlakken aan. ‘Een goed geoliede machine’, noemen ze zichzelf. Een enthousiaste en gedreven club, voegt de jury eraan toe. Eentje die net zo snel Skype-interviews inzet, als uitkomsten oplevert in infographics, die kennis-units gebruikt om prangende vragen rond bijvoorbeeld KPI’s of economische psychologie te beantwoorden. ‘Ze gaan samen met je op expeditie’ zegt de een, ‘Jullie zijn erg goed in campagne-effectmeting’ zegt de ander. Ja, ze zijn lean en mean, daar in Den Haag, bij Delta Marktonderzoek.

MeMo2 en de MOAwards… die kennen elkaar al langer. Het bureau won de award in 2012. Sinds die tijd is er nogal wat gebeurd. De laatste twee jaar steeg de omzet met 62% en werden 17 nieuwe markten veroverd. Het bureau is afgestapt van de klassieke leverancier-afnemer-verhouding. Het wil met nadruk adviseur zijn in het ‘marketing-ecosysteem’, een vertrouwenspersoon die de adverteerder helpt om objectief media- en reclame-inspanningen inzichtelijk te maken. Data-gedreven, uiteraard. De afgelopen jaren is een reeks aan innovatieve methoden ontwikkeld, allemaal even indrukwekkend, zoals de Outdoor Ad Impact Forecaster (die een AMMA-prijs won), een van de voorspellende modellen van MeMo2. Het bureau koerst meer op gedragsregistratie dan op geclaimd gedrag, en bedacht daarom MemoPanel dat verplaatsingen registreert, maar dat nog wordt uitgebreid met het registreren van contactmomenten met allerlei media. En met Mental Market Share werken ze aan nieuwe merkconstructen. Die staat van dienst, met veel vooruitzichten, is een nominatie waard.

Totta Research Data… daar draait het allemaal om. En analytics natuurlijk. De derde genomineerde bouwt er dashboards voor. Ze namen vorig jaar een AI & speech-analytics-bureau over en ze ontwikkelden een eigen data-lab, met data-scientists die voorspelmodellen en algoritmen bouwen. Tottadatalab heet dat, dan weten we meteen de naam van het bureau: Totta. Dat heeft opdrachtgevers van naam: het Concertgebouw (tevredenheidsonderzoek), de Bijenkorf, Transavia en Nuon (AI en speech) en Engie (segmentatie-algoritmen). Gevraagd naar de grootste successen dan komt vooral de verrijking en versmelting van marktonderzoek met data analytics naar voren. Het bureau wil meehelpen aan het veranderen van gedrag. Dat begint met inzicht en dat bereik je door feitelijk gedrag te combineren met onderzoeksdata. Met kwalitatief onderzoek zoek je verklaringen van gedrag, met algoritmen en modellen voorspel je steeds accurater wat de consument gaat doen. Onder andere die geïntegreerde visie zorgde voor een nominatie.