Insights Scientist van het jaar 2019


Omdat de wereld van de wetenschap volop in beweging is, heeft de MOA de wetenschapsprijs geactualiseerd en een nieuwe naam gegeven. De jury heeft voor 2019 een speciaal topic vastgesteld: Surviving the Retail Revolution.

De keuze van de jury is gebasseerd op de volgende vier criteria:

  1. Vernieuwend, innovatief;
  2. Praktische relevantie;
  3. Leesbaarheid;
  4. Competente methodologie: probleemstelling, methode, literatuur, analyse, conclusies en compleetheid.

Els Gijsbrechts - Universiteit van Tilburg - Els is Hoogleraar Marketing aan de Universiteit van Tilburg. Haar onderzoek richt zich op de reactie van consumenten op beslissingen van retailers op het gebied van schapindelingen, prijspromoties en het assortiment en is gepubliceerd in toonaangevende, internationale tijdschriften, zoals Journal of Marketing Research, Marketing Science, International Journal of Research in Marketing en Management Science. Ze heeft in 2008 de “IJRM Best Paper Award” gewonnen en recent ook de “ServSig Award” voor het beste artikel op het gebied van diensten. In 2018 was ze ook, samen met Katrijn Gielens, editor van het “Handbook of Research in Retailing”. Tot slot is Els ook Academic Trustee en Programma Coordinator voor de Retailing Track bij AiMark. Kortom, Els heeft een enorme staat van dienst op het gebied van retailing.

Laurens Sloot - Rijksuniversiteit Groningen - Laurens is de Anton Dreesmann Hoogleraar Retail Marketing aan de Universiteit van Groningen. Hij combineert zijn wetenschappelijke carrière met zijn werk voor het, door hemzelf in 1997 opgezette, European Food Management Instituut (EFMI) en slaat daarmee een brug tussen wetenschap en praktijk. Het EFMI is het toonaangevende onderzoeks- en opleidingsinstituut voor senior en top executives werkzaam in de retailsector in Nederland. In 2006 is Laurens gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit op een proefschrift over assortimentsbeslissingen. Naast dit proefschrift heeft Laurens diverse wetenschappelijke artikelen in toonaangevende, internationale tijdschriften, waaronder Journal of Marketing Research en Journal of Retailing, gepubliceerd. Recentelijk heeft hij ook samen met Jan-Benedict Steenkamp het boek “Retail Disruptors” gepubliceerd, waarin de bedreiging die hard discounters vormen voor conventionele retailers en merkfabrikanten helder beschreven wordt.

Robert Rooderkerk - Erasmus Universiteit - Robert is Universitair Hoofddocent Operations Management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Zijn onderzoek op het gebied van retail richt zich op het ontwerpen van optimale productlijnen en omni-channel assortimentsbeslissingen en is gepubliceerd in toonaangevende, internationale tijdschriften, zoals Marketing Science, Journal of Marketing Research en European Journal of Operations Research. Robert zoekt altijd de interactie met de praktijk, hetgeen hem helpt in het verkrijgen van real-life gegevens voor zijn onderzoek. Tevens heeft hij recent de NWO Takeoff Grant gewonnen, die hij gebruikt om een start-up op te zetten, waarmee hij zich gaat richten op de optimalisatie van assortimenten bij retailers. Naast diverse onderwijsprijzen, heeft Robert in 2008 ook de Marketing Science Dissertation Award in 2011 een Marketing Science Research Award gewonnen.