Insights Scientist van het jaar 2023


Welke wetenschapper, werkzaam aan een Nederlandse universiteit, voert praktisch relevant en academisch vernieuwend onderzoek uit met betrekking tot het Topic of the Year 2023
“Robots: key to marketing data and insights!”?

Gaby Odekerken & Dominik Mahr

Gaby Odekerken-Schrōder & Dominik Mahr - Universiteit Maastricht | Gaby is Hoogleraar Customer-Centric Service Science en Dominik is Hoogleraar Digital Innovatie en Marketing aan de School of Business and Economics van de Universiteit van Maastricht. Door hun complementaire kennis over klantgerichte diensteninnovaties en digitale innovaties zijn ze in 2015 gestart met gezamenlijk onderzoek op het gebied van robots in de dienstverlening. Zij hebben inmiddels diverse wetenschappelijke artikelen over service robots gepubliceerd. Hun onderzoek heeft zich onder andere gericht op de manier waarop een robot waarde kan toevoegen binnen het zorgnetwerk van ouderen. Ze hebben ook een sterke link met de praktijk. Zo werken ze onder andere samen met een zorgverzekeraar en zes zorgaanbieders op een project over robots in de gehandicaptenzorg, maar ook met bedrijven in de hospitality sector. Tot slot hebben ze drie jaar geleden samen het ‘Maastricht Center for Robots’ opgezet, om kennisdeling over service robots tussen onderzoekers, maatschappelijke partners en studenten te faciliteren.

Jenny van Doorn

Jenny van Doorn - Rijksuniversiteit Groningen | Jenny is Hoogleraar Dienstenmarketing aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet al enkele jaren wetenschappelijk onderzoek naar het inzetten van robots in de dienstverlening. Dit onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende, internationale tijdschriften, zoals Journal of Academy of Marketing Science, Journal of Marketing Research en Journal of Service Research. Dit laatste artikel, over de acceptatie van sociale robots door consumenten, heeft zelfs een best paper award gewonnen. Jenny slaat ook een brug naar de praktijk door voor haar onderzoek met diverse partijen uit de praktijk samen te werken, zoals met Welbo, een bedrijf dat robotapplicaties ontwikkelt, maar ook met potentiële gebruikers van robots, zoals zorgorganisaties en hospitality bedrijven. Jenny komt ook regelmatig met haar onderzoek in het nieuws. Zo was ze te beluisteren in het NPO-radioprogramma Langs de Lijn en stonden er artikelen over haar robotonderzoek in diverse kranten, waaronder De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden.

Jeroen Schepers

Jeroen Schepers - Technische Universiteit Eindhoven | Jeroen is Universitair Hoofddocent Frontline Service en Innovatie bij de Innovation, Technology, Entrepreneurship & Marketing (ITEM) groep aan de Technische Universiteit Eindhoven. Jeroen werkt al sinds 2017 op onderwerpen, zoals kunstmatige intelligentie, robots in dienstverlening en chatbots en is inmiddels een autoriteit op het gebied van robots in de dienstverlening. Dit blijkt onder andere uit de recente publicatie van vijf wetenschappelijk artikelen in internationale tijdschriften, zoals Journal of Service Research, Journal of Service Management en Psychology & Marketing. Zijn werk wordt ook zeer vaak geciteerd, hetgeen het belang van zijn bijdrage aan de literatuur over robots weergeeft. Jeroen wordt ook regelmatig uitgenodigd om presentaties te geven over zijn robotonderzoek op andere universiteiten. Tevens wordt er veel aandacht besteed aan zijn onderzoek in de populaire media. Tot slot begeleidt hij ook diverse scriptiestudenten en promovendi op robot-gerelateerde onderwerpen, regelmatig in samenwerking met bedrijven, zoals BASF, Accenture en Philips Healthcare.