Data & Insights 
Company van het jaar 2023


De Data & Insights Company van het jaar is geïntroduceerd in 2022. Bedrijven/organisaties die structureel op innovatieve en onderscheidende wijze omgaan met (big) data & insights komen in aanmerking. De genomineerde organisaties mogen spreken tijdens MIE'23, Nederlands grootste Data & Insights Event op 10 mei 2023.
Centraal Beheer

Centraal Beheer | Centraal Beheer heeft de ambitie om in 2030 de meest geliefde dienstverlener te worden, te beginnen in het woondomein. In de inzending voor deze award laat Centraal Beheer op overtuigende wijze zien, hoe data en insights, verzameld vanuit een veelheid aan interne en externe bronnen geïntegreerd en gecentraliseerd worden ingezet. Enerzijds om de klantrelaties en customer journeys vanuit het “hart” te benaderen en anderzijds harde feiten te gebruiken voor belangrijke strategische en operationele keuzes. Het belang van factbased werken blijkt ook uit de plek in de organisatie van de afdeling Customer Centric Interactions (CCI). Deze afdeling rapporteert rechtstreeks aan de divisievoorzitter. Daarnaast is de Analytical Academy is een mooi voorbeeld van Achmea’s overtuiging dat het werken met data een cruciale vaardigheid is voor zoveel mogelijk nieuwe en bestaande medewerkers in verschillende rollen.

Philips

Philips | Philips heeft een bijzonder rijke historie en is al decennialang één van de meest toonaangevende bedrijven wereldwijd. Het hebben van een roemruchte geschiedenis betekent echter geenszins dat nieuwe ontwikkelingen aan Philips voorbijgaan: integendeel! Data en Insights zijn daarbij steeds belangrijker geworden. Customer-insights vormen de basis van de value proposities van Philips en Marketing data analyses, competitor insight en communications insights zijn randvoorwaardelijk voor succes in de markt. Een kenmerkend voorbeeld van de stappen die Philips heeft gezet is de in-house ontwikkeling van marketingmix modellen. Daarbij neemt zij geen genoegen met een enkel media mix model, maar modelleert zij ook haar brand effectiveness, promotion effectiveness, pricing, distributie, etc. Juist deze holistische aanpak resulteert in het benodigde multidimensionale inzicht. Met de creatie van een centrale database en analytical hub, met daarin momenteel meer dan 60 analytische modellen draaiend, maakt zij dit inzicht ook toegankelijk voor alle interne stakeholders wereldwijd. De jury acht Philips een voorbeeld voor de industrie en daarmee één van de kanshebbers op de titel Data & Insights Company of the year.

VodafoneZiggo

VodafoneZiggo | Sinds de fusie in 2017 heeft Vodafone-Ziggo de ambitie om een data driven organisatie te worden en daarmee waarde en impact te realiseren. De afdelingen Market insights, data insights en advanced analytics zijn hiertoe onder één directielid samengevoegd. Vodafone-Ziggo is gericht bezig om organisatie breed de benodigde analytische vaardigheden in alle geledingen te ontwikkelen, via het unlimited learning platform en de opgezette Data Academy. De organisatie maakt gebruik van een breed scala aan interne en externe databronnen, om daarmee inzicht in klanten, de markt en de concurrentie te verkrijgen. Deze data wordt ingezet voor een zeer breed palet aan toepassingen, van reporting tot en met proces verbeteringen in de customer journey. Een mooi voorbeeld dat uitgebreid aan bod komt is de zogenaamde ‘golden formula’. Dit is een segmentatiemodel waarmee technische data gekoppeld aan churn predictie en loyaliteit worden gebruikt voor strategische vraagstukken als netwerkinvesteringen, maar ook voor gerichte marketingcampagnes.