Data & Insights 
Bureau van het jaar 2023


De drie bureaus die genomineerd zijn voor Bureau van het jaar laten op een overtuigende wijze de diverse facetten van het onderzoeksvak zien. Er is een bureau dat je een all-rounder mag noemen, maar wel met een duidelijke neus voor nieuwe onderzoeksgroepen, en de inzet van geavanceerde methoden en technieken. Er is een bureau dat al jarenlang de experimentele kant van het vak opzoekt. Toen agile nog een modewoord was, wisten zij er al raad mee, en design is ze op het lijf geschreven. En de derde is bedreven in neuro-onderzoek, op een eigenwijze manier, maar tegelijkertijd ook zó open dat de eigenwijsheid voor iedereen is te toetsen. Kenmerkend voor alle drie: naar buiten treden, kennis delen, specialismen niet reserveren voor specialistische niches, maar volop de maatschappij in, en geen opdrachtgever is te min.

MWM2

MWM2 | MWM2 is voor de jury van de prijs voor Bureau van het jaar geen onbekende. Het bureau is drie keer genomineerd en won de award in 2014. En opnieuw staan ze vooraan. Dat moet iets te maken hebben met constante groei en ontwikkeling. In een eerder rapport had de jury het over ‘proactief handelen en klantgerichtheid’. Ze geven aan beide begrippen nog steeds inhoud. Dat zie je al aan de manier waarop MWM2 werkt aan het bereiken en betrekken van doelgroepen die lastig zijn te benaderen. Voorbeeld is Gen Z. MWM2 ontwikkelde er Whatsapp Survey voor en benaderde de doelgroep via Instagram en TikTok. Conversational Survey Chatbot is een andere ‘uitvinding’, gestoeld op AI. Een nieuw niveau van vragen stellen. In 2022 werd een impuls gegeven aan hybride onderzoek, waarin kwalitatief en kwantitatief samenkomen, aansluitend op de onderzoeksvragen van opdrachtgevers. MWM2 heeft afgelopen jaren enorme stappen gezet in panels en communities, en daar mag je ze marktleider in noemen. Er is veel aandacht voor jong talent en dat krijgt alle kansen om volop mee te doen in het bedrijf. Misschien komt dat wel door de leeftijd van MWM2. Twintig jaar oud, outgoing, nieuwsgierig en inventief, en de lieveling van trouwe klanten.

Perspective

Perspective | ‘De aloude grenzen van het vak zijn niet heilig, alle research- & analyticsmiddelen zijn geoorloofd om de opdrachtgever het broodnodige inzicht te bieden. Perspective voegt iets toe wat er nog niet is en doet dat op een redelijk eigenwijze en gedegen manier. Recht uit het hart.’ Dat zijn woorden uit 2017, toen Perspective de award won. Wat het bureau als ‘niet heilig’ ziet, geldt ook voor de opdrachtgevers. Wil je het anders doen, dan ben je bij Perspective aan het goede adres. Extra lastig om dat ‘anders doen’ dan ook nog tot een succes te maken. Dat lukt ze al vele jaren. Perspective versmelt research en design thinking met elkaar. Het introduceerde het Public Design-wiel in 2022, waarmee design thinking en ontwerpend onderzoek toegankelijk wordt gemaakt voor het publieke domein. De Rijksoverheid – niet de minste - werd klant. Voor SVB zijn ze preferred supplier. ABN gebruikt weer een andere tool van Perspective, de Business Design Run. Delen van kennis is een van de sterke punten van Perspective. Ze doen het op Beeckestijn, maar het ligt ook aan de basis van ResearchOps. Onderzoek wordt voor iedereen schaalbaar en komt in handen van de opdrachtgevers die steeds meer zelf wil doen. Vooroplopen, dat is wat Perspective doet, met design stevig verankerd in hun DNA.

Unravel

Unravel | Aan Unravel blijft nog steeds het imago van de jonge hond hangen, soms zelfs van de cowboys van het neuro-vak. Daar doen ze ook wel hun best voor. Zowel in- als extern is er de jeugdige toon, waarin soms wat overmoed doorklinkt, maar ook steeds meer ernst en deskundigheid. Eenkennig zijn ze in ieder geval niet. Hun webinars, voor iedereen die maar kijken wil, trokken veel kijkers. Zoveel dat de frequentie werd opgevoerd naar wekelijks. Er is zelfs een podcast bijgekomen. Alles om de boodschap te verspreiden. Dat doen ze ook met wetenschappelijke artikelen in tijdschriften en met bijdragen aan conferenties. Ze werken samen met universiteiten zoals Tilburg University en leggen zich daar toe op machine learning en EEG-algoritmes. Het is hun overtuiging dat marktonderzoekbureaus neuromarketing aan hun outfit moeten toevoegen, en dat de klant een neuro-expert moet worden. Die overtuiging dragen ze met verve uit, vol zelfvertrouwen. Zelf vinden ze dat geen cowboys meer zijn, hoewel ze dat beeld niet helemaal kunnen afschudden. Na tien jaar Unravel, met steeds betere resultaten en een eigen plaats in het vakgebied, durven ze de stelling wel aan dat ze van cowboy zijn uitgegroeid tot sheriff.